Loopbaan en scholing
Werk je al jaren in de horeca maar zou je nu graag beginnen in de zorg? Of wil je switchen van fotograaf naar ict of techniek? Ontdek de mogelijkheden in de regio Midden-Gelderland om je te steunen als je je wilt laten omscholen naar een andere sector.
Deze partijen kunnen je helpen
De eerste stappen op weg naar (om)scholing
Het Leerwerkloket Midden-Gelderland is dé plek waar iedereen terecht kan voor alle vragen over leren en werken.
Voor wie?
Het Leerwerkloket Midden-Gelderland is er voor iedereen met een vraag over leren en werken.
Je krijgt er informatie en advies over :
- Loopbaanoriëntatie
- Loopbaanadvies
- Leerwerktrajecten
- Opleidingen
- Financiële regelingen bij leren en werken
- Informatie over arbeidsmarkt en opleidingen
- Om- her- en bijscholing
- Taal op de werkvloer
- Competentietesten
Hoe helpt het jou?
Leerwerkloket Midden-Gelderland geeft kosteloos advies op maat over loopbaan- en scholingsadvies, solliciteren en arbeidsmarkt. We zijn er voor alle inwoners van Midden Gelderland.
Kortom: het Leerwerkloket Midden-Gelderland helpt iedereen met Leven Lang Ontwikkelen.
Naar de site van het LeerwerkloketVoor hulp bij het vinden van werk of scholing via jouw gemeente.
Voor wie?
Het is soms moeilijk om een baan te vinden. Bijvoorbeeld omdat je al een tijd geen werk meer hebt. De gemeente kan je dan helpen. Bijvoorbeeld door je te helpen aan een cursus of training. Of je kunt vrijwilligerswerk doen.
Hoe helpt het jou?
De gemeente kan helpen bij het vinden van werk. Neem hiervoor contact op met jouw gemeente. Je kunt bijvoorbeeld de volgende dingen bespreken:
- Welk werk of welke opleiding bij je past.
- Of je een vergoeding voor een opleiding, cursus of training kunt krijgen. Bijvoorbeeld een vergoeding voor boeken, examenkosten, reiskosten of de kosten van kinderopvang.
- Of je begeleiding kunt krijgen bij het solliciteren.
- Of je vrijwilligerswerk kunt doen.
Voor extra hulp en maatwerk bij het vinden van een opleiding en/of werk.
Voor wie?
Ben je je werk of inkomen kwijtgeraakt en heb je extra hulp nodig om weer aan het werk te komen? Bijvoorbeeld door het volgen van een opleiding? Het Regionaal Mobiliteitsteam helpt je graag op weg.
Hoe helpt het jou?
Een team van mensen helpt je met alles wat er komt kijken bij het vinden van werk. Bijvoorbeeld bij het bedenken wat voor werk bij jou past, het schrijven van een sollicitatiebrief of met de voorbereiding op je sollicitatiegesprek. Maar ook hulp van een jobcoach, scholing of praktijkleren kan ingezet worden. Het doel is om samen met jou passend werk te vinden.
Naar de WSP-websiteGratis scholing voor werkenden en werkzoekenden.
Voor wie?
Nederland leert door is een subsidieregeling van de overheid waarmee opleiders gratis scholing beschikbaar kunnen stellen aan werkenden en werkzoekenden. De subsidieregeling is voor alle werknemers, flexwerkers, zelfstandigen, zzp’ers en werkzoekenden tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd.
Hoe helpt het jou?
In 2023 zijn er weer scholingstrajecten beschikbaar, verdeeld over 800 opleidingen. Van een korte veiligheids- of presentatietraining tot een data-analyse of een cursus fietsen repareren. Op de website van de overheid lees je meer.
Scholing in gang zetten?
Via het Leerwerkloket krijg je meer informatie en kun je een scholingstraject in gang zetten.
Naar de Leerwerkloket-websiteWebsites voor gratis cursussen en trainingen.
Voor wie?
Wil je jezelf ontwikkelen? Kennis over een bepaald onderwerp opdoen? Volg dan eens een gratis cursus of training. Dit kun je zelf online regelen.
Gratis cursussen en trainingen
- Op de website van de Sociaal Economische Raad staat een handig overzicht met gratis trainingen en cursussen.
- De vraag naar it’ers is groot. Bij ICCU helpen ze je op weg en weten ze alles van subsidies voor omscholing.
- Nederland leert door is een subsidieregeling van de overheid waarmee opleiders gratis scholing beschikbaar kunnen stellen aan werkenden en werkzoekenden.
Heb je hulp nodig bij het vinden van een passende training, cursus of opleiding? Neem dan contact op met het Leerwerkloket.
Ga naar de site van het LeerkwerkloketHet STAP-budget is een subsidie voor scholing. Het gaat om een bedrag van maximaal 1000 euro. Dat kan je één keer per jaar gebruiken.
STAP staat voor Stimulering van de ArbeidsmarktPositie. Met STAP-budget kun je je positie op de arbeidsmarkt verbeteren.
Je kunt STAP-budget zelf aanvragen via deze pagina van UWV. Er zijn wel een aantal voorwaarden. Bijvoorbeeld dat je 18 jaar of ouder bent en nog geen AOW krijgt. Ook moet de training, cursus of opleiding in het STAP-scholingsregister staan.
Ga naar de webpagina van STAP-Budget
Ga naar de pagina van STAP-budgetRegionaal opleidingsaanbod
Voor het volgen van een publieke opleiding, cursus of training.
Voor wie?
Wil je je om- of bijscholen? Dan kun je in Midden-Gelderland bij diverse publieke scholenorganisaties terecht.
Mbo
Zo is er bijvoorbeeld Rijn IJssel waar je meer dan 150 mbo-opleidingen kunt volgen. Kijk ook eens op de website van het kiesmbo.nl voor alle mbo-opleidingen in regio Midden-Gelderland en daarbuiten, waaronder de regionale mbo-opleidingen Graafschap College, Aeres, Astrum, Yuverta en ROC A12.
Hbo-opleidingen
Kies je voor een hbo-opleiding, dan kun je terecht bij HAN (diverse opleidingen) of Artez (kunstopleidingen). Je kan hier ook terecht voor omscholing op hbo-niveau. Of kijk eens op Hbo-start voor een overzicht van alle hbo-pleidingen in Nederland.
Werken en leren
Wil je graag leren en werken tegelijk? Daar zijn vele mogelijkheden voor in bijvoorbeeld techniek, bouw, onderwijs en zorg. Maar ook in andere branches zijn er diverse trajecten waarbij je werkt en leert tegelijkertijd. Dat kan gaan om bijvoorbeeld een mbo-opleiding in combinatie met werk.
Ook zijn er bijvoorbeeld laagdrempelige praktijkleerroutes, waarbij je al werkend losse certificaten kunt behalen voor bepaalde vaardigheden. Neem voor informatie over alle leerwerk-mogelijkheden in regio Midden-Gelderland contact op met het Leerwerkloket.
Vavo en entree-opleidingen
Heb je geen middelbare schoolopleiding afgerond, dan kan je dat als (jong)volwassene alsnog doen, dat heet Vavo (Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs). Ook kan je, als je (nog) geen diploma hebt, vanaf 16 jaar een entreeopleiding volgen als springplank naar het mbo. Neem voor meer informatie contact op met het Leerwerkloket. Zij kennen alle mogelijkheden in de regio.
Hulp nodig?
Wil je hulp bij het vinden van een passende opleiding? Neem dan contact op met het Leerwerkloket.
Ga naar de site van het Leerwerkloket
Hulp nodig bij je
loopbaan of scholing?
Het Leerwerkloket is het eerste aanspreekpunt om jou te helpen bij je loopbaan of scholing. Wil je graag ondersteuning of heb je een vraag? Neem dan contact op met het team van het Leerwerkloket.
Inspirerende praktijkverhalen
Leren is niets voor Bjorn (45), maar praktijkleren wél
Naar school gaan, leren uit boeken en een opleiding afmaken was in het verleden niets voor de 45-jarige Bjorn Kampen. Maar onlangs sleepte hij bij Rijn IJssel tóch een belangrijk papiertje binnen: een praktijkverklaring voor zijn horecawerk in het Arnhemse T-Huis. “Mooi dat ik dit heb bereikt.”
Lees meer over Bjorn en praktijklerenLinda studeert, burgert zich in én werkt!
De winkel netjes houden, servies in- en uitpakken én Nederlands leren. Dat hoopt de 45-jarige Linda Berklou op haar werkervaringsplek bij servieszaak Pollmann in Arnhem te leren. Ze is een van de vijftien statushouders die bij Rijn IJssel een inburgeringstraject combineert met een Entree-opleiding.
Lees verder over Linda