Praktijkleren
Dan blijkt dat Bjorn naast zijn werk óók een praktijkverklaring bij Rijn IJssel kan halen. Daarvoor hoeft hij niet naar school. Wel krijgt hij van een begeleider van Rijn IJssel praktijkopdrachten om uit te voeren bij het T-Huis. Een leermeester van zorginstelling Siza begeleidt en beoordeelt hem. Er blijft gaandeweg ook contact tussen Bjorn, de leermeester van Siza en de begeleider van Rijn IJssel om de voortgang te bepalen.
Basisvaardigheden
Bjorn: “Ik heb geleerd hoe ik goed moet schoonmaken en ik ken nu verschillende snijtechnieken. Als eindopdracht moest ik zelf een gerecht bedenken. Gezien het seizoen heb ik toen een apfelstrudel gemaakt met vanillesaus. Daar waren klanten zeer over te spreken.”
Uiteindelijk heeft Bjorn in zes maanden tijd alle opdrachten volbracht. Hij is niet afgehaakt vlak voor het einde, zoals hij misschien van tevoren had verwacht. Iedere dag meldt hij zich stipt op tijd. “Ik heb weer structuur in mijn leven. En ik vind het nog leuk ook. Het contact met mensen bevalt me goed. Als ik iets heb bereid en mensen ervan zie genieten, dan denk ik: dat hebben we toch maar mooi met z’n allen gedaan.”
Officieel papiertje
Bjorn is een van de eersten bij Rijn IJssel die een praktijkverklaring in ontvangst mag nemen. Daarmee zijn zijn vaardigheden officieel vastgelegd. Zo’n verklaring van het mbo wordt landelijk erkend en dat maakt het voor andere bedrijven aantrekkelijker om Bjorn aan te nemen.
Toch is hij voorlopig niet van plan om te vertrekken bij het T-Huis. “Ik wil de BBL-niveau-2 opleiding tot Kok gaan volgen bij Rijn IJssel en hier blijven werken. Mijn ultieme droom is om uiteindelijk een cateringbedrijf te beginnen voor de minderbedeelden. Maaltijden maken voor een paar euro. Daar streef ik naar.”